Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı

Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı
REKLAM ALANI
1 Temmuz 2025 16:55
16

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’nün hizmete alınmasının 9. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, köprünün 426 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli kesimini oluşturduğunu belirtti. İzmit Körfezi’nin iki yakasını birbirine bağlayan bu dev projeyle, ulaşımda önemli kolaylık sağlandığını vurguladı.

Körfez geçişinin karayoluyla yaklaşık 1,5 saat, feribotla ise 45-60 dakika sürdüğünü hatırlatan Uraloğlu, köprüyle bu sürenin yalnızca 6 dakikaya düştüğünü ifade etti.

Toplamda 108 milyar lira tasarruf edildi

Zamandan ve yakıttan sağlanan faydaya da dikkat çeken Uraloğlu, “Osmangazi Köprüsü sayesinde 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira, zamandan ise 85 milyar lira olmak üzere toplamda 108 milyar lira tasarruf sağladık” dedi. Bu ekonomik kazançların yanında çevresel katkılara da değinen Uraloğlu, köprüyle birlikte 1,4 milyon ton karbon emisyonunun engellendiğini belirtti.

Türkiye’de işsizlik mayıs ayında geriledi: Oran yüzde 8,4’e düştü

İçeriği Görüntüle

Köprünün teknik özelliklerine de yer verilen açıklamada, köprüde kullanılan çelik tellerin uç uca eklendiğinde 84 bin 518 kilometreye ulaştığı ve bu uzunluğun dünyanın çevresini iki kezden fazla dolanabilecek mesafeye denk olduğu bildirildi.

Güney Yaklaşım Viyadüğü’ne ilişkin detaylar da paylaşan Bakan Uraloğlu, 1120 metrelik kısmın itme-sürme yöntemiyle inşa edildiğini, bu yöntemde kullanılan 22 bin 500 tonluk tabliyenin dünyada şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük operasyon olduğunu belirtti. Geriye kalan 127 ve 133 metrelik bölümlerin ise sırasıyla 2 bin 300 ton ve 2 bin 600 tonluk ağır kaldırma yöntemiyle monte edildiğini ifade ederek, bu işlemin de dünyanın en büyük ağır kaldırma operasyonu olarak kayıtlara geçtiğini aktardı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.